Düzenli veya düzensiz cinsel aktivite gösteren her kadında üreme organları bakteri tehdidi altındadır desek yalan söylemiş olmayız. Bunun en önemli sebebi de vajina ve diğer üreme organlarının dışkılama yolu olan anüs bölgesine çok yakın olmasıdır .Bunun dışında üretra dediğimiz idrar çıkış kanalı ve deliği de yine vajinanın bir 2 santim yukarısındadır. Dolayısıyla anüs bölgesinden kaynaklanan mikroorganizmaları hem vajina hem de idrar yollarını enfekte etmek potansiyeline sahiptir.
Doğal kuruyucu mekanizmalar
Normal şartlarda sağlıklı bir kadında vajina içinde gerekse idrar kanalında mikropların yukarı çıkmasını engelleyen birçok mekanizma vardır. Sağlıklı işleyen mekanizmaların çeşitli sebeplerle kesintiye uğraması mikroorganizmaların ilerlemesine ve hayat bulmasına sebebiyet verebilir. Genital hijyen açısından adet dönemleri de en riskli günlerdir. Çünkü Adet kanı içinde bulunan bakterilerin beslenmesini sağlayabilecek biyolojik artıklar enfeksiyonun gelişmesine sebebiyet verebilir.
Üreme organlarının bakterilere karşı savunmasında ki en önemli mekanizma vajina içinde yerleşik olarak bulunan ve koloni oluşturan laktobasillus adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler Aslında kadının dostudur, asit ortamda üredikleri için diğer bakterilerin yukarı çıkışlarına izin vermezler laktobasillerin üremesi için östrojen hormonunun sağladığı glikojen ve onun dönüşüm maddesi laktik asit vajinaya sürekli verilir, bu asidik madde laktobasillerin çoğalmasını sağlar herhangi bir sebeple vajinadaki bir asit ortam bozulursa laktobasillerin sayısı ve fonksiyonları azalacağı için diğer bakterilerin üremesi söz konusudur. Bu durumda da vajina enfeksiyonu veya Rahim enfeksiyonları meydana gelir ayrıca herhangi bir sebeple östrojen hormonunun azalması da vajinal asiditeyi azaltacağı için olumsuz etkiler ve enfeksiyonlara yol açar laktobasilluslar ve vajinal asit ortam birbirine bağımlı bir koruma zinciridir.
Genital hijyeni korumak için tavsiyeler
Vajinanın yukarıdan aşağı doğru kendi özel sıvısı ile sürekli bir temizlik söz konusu olduğu için vajina içini sabun deterjan veya şampuan gibi temizleyici maddeler tatbik etmek veya vajina yı sık sık yıkamak buradaki doğal ortamı bozarak enfeksiyonlara yol açabilir. O yüzden buna benzer ürünleri Vajina içine sokmamakta fayda vardır. Tuvaletten sonra gerek büyük abdest gerekse küçük abdest sonrası yapılan taharetlenme işleminde temizliğin önden arkaya veya yukarıdan aşağı doğru yapılması tavsiye edilir. Arkadan öne, aşağıdan yukarıya doğru yapılırsa anüsteki bakteriler vajina ve idrar yollarına bulaşıcağı için enfeksiyon kolaylaşacaktır. Kadın genital bölgesi kıllı ve girintili çıkıntılı olduğu için banyo sonrası veya terleme sonrası bölgenin nemli ve ıslak kalması çok kolaydır bu sık çamaşır değiştirmek ve naylon yerine Pamuklu kıyafet kullanmakla önlenebilir.
Cinsel ilişkiden sonra az bile olsa mutlaka idrar yapmakta fayda vardır Böylece o bölgeye ulaşmış bakterilerin dışarı atılması mümkün kılınır cinsel ilişkiden hemen önce mutlaka genital bölgenin ıslanmasını ve kayganlaşmasını sağlamak gerekir, kuru kuruya gerçekleştirilen cinsel ilişkilerde bakterilerin Vajina içine ve idrar yollarına gitmesi kolaylaşacaktır. Özellikle yaz tatillerinde ve sosyal hayatta pratiklik sağlayan adet dönemlerinde kullanılan vajinal tamponları çok dikkatli kullanmakta fayda vardır. Vajinal tamponları mümkün olduğunca sık değiştirilmesi tavsiye edilir.
Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık mevcuttur onlardan korunmak için risk altında olan bir partnerle ilişkiye girme durumunuz varsa Mutlaka prezervatif kullanmasını isteyin. Eğer böyle bir imkan yoksa mümkün olduğunca cinsel ilişkiden kaçınmaya çalışın.
Bacak arasında bulunan tüyleri yok etmek için jilet ve ağda gibi yöntemler çok yaygın olarak kullanılmaktadır Fakat bunlar cilt üzerinde gözden kaçacak miniklikte yaralar oluşturabilir ve enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Umumi Tuvaletlerde gerek küçük abdest gerekse büyük abdest yapılırken özellikle klozetlerin üzerine serilen tek kullanımlık örtüler kullanmaya dikkat ediniz. Son olarak da cinsel aktivite gösteren her kadın için yeni yılda bir kere rutin jinekolojik muayeneden geçmesi tavsiye edilir.