Kadınlarda yumurtlama düzeni ve Polikistik Over Sendromu ile ilişkisi


Polikistik Over Sendromu dendiği zaman akla ilk gelen yumurtalıklardaki yumurtaların çatlama ve serbest bırakılması ile ilgili bozukluktur. Mesela basit bir Örnek vermek gerekirse düzenli olarak yumurtlayan bir kadında polikistik over sendromundan bahsetmek saçma olur. Üreme fizyolojisinde ve kısırlık araştırmalarında yumurtlamanın takip edilmesi en temel araştırmaların başında gelir, bu durumda şunu söyleyebiliriz Polikistik Over Sendromu kronik bir yumurtlama bozukluğudur.

Aslına bakarsanız sağlıklı bir kadın senede 12 13 defa yumurtlar ama pos hastası yıllık yumurtlama sayısı 3 – 4 lere kadar düşebilir. Diğer taraftan bakarsak  sağlıklı bayanlarında eksik yumurtlaması normal olabilir, bu noktada şunu da vurgulamak gerekir yumurtlama bozukluklarının hepsinin polikistik over sendromu olduğunu düşünmek yanlış olur. Yumurtaların Üzerinde birçok hormonal otorite söz konusudur bunların başında beyinden salgılanan üreme hormonları, tiroid bezinden salgılanan tiroksin hormonları sayılabilir bu hormonların fazla veya az salgılanmasında yumurtlama bozukluğu ortaya çıkabilir. Ayrıca çok sık karşılaşılan prolaktin hormonunun fazla salgılanmasında bağlı olarak da yumurtlama bozukluğu olabilir. Çok nadir görülen Erken menopoz hastalığında da belirli sayıda olan yumurtaların erkenden tükenmesi söz konusudur. Bunlarda da yumurtlama bozukluğu ile gelinebilir. Henüz Hiçbir test yapmadan Ortalama olarak 4 haftada bir adet gören bir kadında Polikistik Over sendromunun olmayacağı düşünülebilir. Buna karşılık polikistik over sendromu hastalarında Ortalama olarak 4 haftada bir adet görülüyor olsa bile bunlar da bir istikrar yoktur bazı aylar 3 hafta. bazı aylar bazı aylar 4 hafta sürmektedir.

Yumurtlamalı adet görmeye ait bulgular

Belki kendinizden bilirsiniz birçok kadında adet öncesi gerginlik, psikolojik değişiklik , göğüslerde şişme gibi adet olacağın ait bulgular söz konusudur. Bu bulgulardan sonra adet görüldüğünde önemli bir rahatlama meydana gelir. Bu ön bulgular yumurtlamalı adet olacağına işaret eder. Ayrıca kadınların yaklaşık olarak yüzde 5’inde adet döneminin tam hafif bir ağrı ve bazların da lekelenme şeklinde küçük bir kanama meydana gelir bu çok değerli bir yumurtlama bulgusudur. Normal adet kanaması koyu renkli ve pıhtılaşmayan bir kandan oluşur. Eğer Adet kanı pıhtılaşıyorsa bu gerçek bir adet değildir.

Polikistik over sendromuna ekarte edebilecek önemli bir bulguda daha önce müdahalesiz olarak doğum yapan kadınlardır, bu kadınlarda Polikistik Over Sendromu görülme ihtimali çok düşüktür.

Birçok bilinçli Kadının yumurtlama hadisesini kendi kendini büyük ölçüde tespit edebilir. Mesela rahim kanalından gelen şeffaf sıvı iki parmak arasında uzuyorsa bul yumurtlama olduğuna işaret eder. Buna Spinnbarkeit testi denir.

Servikal mukus denilen rahim salgısı genelde her zaman yapışkandır ama yumurtlama döneminde iki parmak arasında çekince uzar. Doğam vajinal şeffaf salgı yumurtlama gününde zirve yapar ve vajina ıslak olarak tekakki edilir.

Vücut ısısıda yumurtlama açısından bir gösterge olabilir. Yumurtlama günü önce yarım derece kadar düşer ve ardından aynı gün içinde 1 derece kadar artış gösterir. Tabiki bunu tespit etmek kolay değildir.

Progesteron hormonunu ölçerekte yumurtlamanın olup olmadığı tespit edilebilir. Adet döneminin 3. haftasında belli bir değerin üzerinde tespit edilmesi yumurtlamayı kesinleştirir.

 

Yazar: burcu Nur Demirel

Üniversitede araştırma görevlisi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: